Allt du behöver veta om Södermalm och lite till

Strax söder om Gamla Stan ligger stadsdelen Södermalm. Söder är vad vi i folkmun kallar en av Stockholms största och framförallt mest kuperade stadsdelar. Södermalms centrala delar ligger på en höjd över havet på omkring 20 meter och har samtidigt sin högsta punkt på Skinnarviksberget inte långt därifrån, 53 meter över havet. Södermalms kärna inbjuder till shopping, mat och uteliv och i området finns många vackra byggnader, museum och en hel del historia.

När man pratar om Södermalm syftar man allt som oftast på holmen med samma namn. Dock bör man känna till att det finns ett Stadsdelsområde som heter Södermalm och som gränsar till Norrmalm. Till stadsdelsområdet Södermalm hör även Gamla Stan och Riddarholmen, som annars betraktas som egna stadsdelar. 
Södermalm är en av Stockholms äldsta stadsdelar och en del av Stockholms innerstad. Bebyggelse fanns på platsen så tidigt som under 1300-talet och byggnader från flera århundraden skvallrar om tidens och stadens utveckling. Området kring Slussen tillhör de allra äldsta och var ett av de första områden i Stockholm som befolkades efter Gamla Stan. Numera är hela holmen bebyggd.

Det mycket kuperade området ger Södermalm en särskild karaktär. Det gör dess vy mycket intressant och denna kan med fördel betraktas från sjösidan med båt. Från Södermalm kan man se Stockholms övriga delar med fin översikt. Från många av bostäderna på höjden kan man få en fantastisk överblick över staden liksom från Skatteskrapan, Södermalms högsta byggnad. Fåfängan är en utkiksplats på Södermalms östra utkant och även här får du en otrolig överblick över Stockholms stad. Varför inte avnjuta en middag inför denna vy, på Fåfängan finns en fin restaurang och ett café.

Södermalms centrala delar utgörs av bl.a. Götgatan, Hornsgatan, Mariatorget och Medborgarplatsen. Här finns möjlighet till shopping, mat och uteliv hand i hand med en mycket aktiv företagsverksamhet. Längs Götgatan är kända platser som Stockholms Stadsmuseum och Göta Lejon, en musikalteater, belägna. Längs Södra Mälarstrands kaj finns ett annat stråk med restauranger och pubbar, vackra byggnader och bostäder. För hjälp att hitta bostad på Södermalm rekommenderas Oscars mäkleri.

Vyn ut över Riddarfjärden och Kungsholmen sedd från Södra Mälarstrand är tillhör de vackraste i hela Stockholm. Andra sevärda platser är Slussen och Münchenbryggeriet, båda belägna vid Södra Mälarstrand.
Kommunikationen till och från Södermalm är god. Tunnelbanenätet är väl utbyggt liksom bussnätet. Tåg och pendeltåg anländer till bl.a. Södra station och det går även båtar och färjor till och från Södermalm. Med bil tar du dig över någon av broarna, Liljeholmsbron, Skeppsbron m.fl.

Leave a Reply